اولتراسوند
Contents
اولتراسوند
اولتراسوند، با ایجاد حرکات ارتعاشی در سطح سلول ها به تسهیل روند بهبود زخم کمک می کند. اولتراسوند متشکل از ژنراتور، اپراتور جهت کنترل پارامترها و سر ترانسفورماتور می باشد. قسمت ترانسفورماتور، با تبدیل نیرو به انرژی صوتی، اثرات حرارتی و غیر حرارتی تولید می کند.
پارامترهای اولتراسوند مانند فرکانس و شدت، بر روی دستگاه تنظیم شده است، که هنگام تنظیم، مواردی مانند طول دوره درمان، نوع و عمق بافت هدف باید در نظر گرفته شود.
از دیگر مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– تسکین درد
– بهبود خونرسانی به ناحیه درگیر
– کاهش التهاب
اثرات اولتراسوند در مراحل مختلف بهبود زخم
– مرحله التهاب
واکنش التهابی بعد از لخته شدن خون و تهاجم گلبول های سفید خون به ناحیه درگیر اتفاق می افتد. اعمال اولتراسوند در این مرحله، باعث آزاد شدن هیستامین، در نهایت جذب فیبروبلاست ها و سلول های اندوتلیال در ناحیه آسیب خواهد شد.
شما می توانید برای مشاوره و درمان انواع زخم با کلینیک زخم هانی تماس حاصل فرمایید، شماره های تماس با مرکز هانی
…….
…….
نتیجه این اتفاق، تشکیل کلاژن در ناحیه می باشد. اعمال اولتراسوند در این مرحله باعث تسریع فعالیت فاز التهابی، ورود به مرحله تکثیر، تسریع روند بهبود زخم و شرایط بیمار خواهد شد.
– مرحله تکثیر
در این مرحله، اولتراسوند باعث تحریک فیبروبلاست ها، تکثیر کلاژن، تولید بیشتر فاکتورهای رشد و افزایش مقاومت بافت همبندی می شود. اعمال اولتراسوند، ۷۲ ساعت بعد از آسیب، به بهبود زخم و رفع اسکار کمک می کند.
– مرحله تشکیل بافت
اعمال اولتراسوند در این مرحله، باعث تحریک فاکتورهای رشد و تولید و تشکیل سلول های اپی تلیالی، و در نهایت، محافطت در برابر عفونت می شود.
– مرحله تکامل
اعمال اولتراسوند در این مرحله، بر فعالیت آنزیم ها و کلاژن سازی تاثیر می گذارد و در نهایت منجر به تسریع روند بهبود زخم و بافت خواهد شد.
هدف اصلی استفاده از اولتراسوند، تحریک سنتز پروتئین ها و افزایش تکثیر سلول ها جهت تسریع روند بهبود زخم می باشد.
پانسمان بایستی از روی زخم برداشته و هیچ گونه مواد زائد و خارجی نیز روی زخم باقی نماند، سپس ورقه هیدروژل بر روی زخم قرار داده شود. سر اولتراسوند که در تماس با این ورق می باشد، باید یک و نیم تا دو برابر اندازه ناحیه مورد نظر باشد.
در صورتی که ناحیه مورد نظر بزرگ باشد، درمان در چند جلسه طی خواهد شد. در زخم های حاد، ابتدا یک تا دو مرتبه درمان در طول روز، و سپس دو تا سه مرتبه در طول هفته نیاز می باشد.
از روش اولتراسوند در موارد زیر می توان استفاده کرد؟
– زخم های مزمن
– سوختگی ها
– آسیب های عمقی بافت
– زخم های عفونی
– زخم های سطحی
– زخم های جراحی
هشدارها و موارد منع مصرف
– از این روش نباید در زخم های موجود در نواحی شکم، اطراف چشم ها و یا بافت های اطراف عصب استفاده کرد.
– استفاده از این روش در افراد مبتلا به بیماری های ترومبوآمبولی ممنوع می باشد.
– در صورت بروز آسیب های حسی، هنگام استفاده از این روش جوانب احتیاط باید در نظر گرفته شود.
– در صورت تشدید درد، استفاده از اولتراسوند باید قطع گردد.
با تشکر مدیریت سایت کلینیک زخم هانی
ترجمه: مجموعه دکتر زخم
Source: https://www.physio-pedia.com/Ultrasound_in_Wound_Healing